wat verdient een kamerlid?

wat verdient een kamerlid

Wat verdient een kamerlid? Dat wil je weten, want daarop heb jij gezocht in Google en bent op mijn website terecht gekomen. En dat is maar goed ook, want ik ga je op deze website vertellen wat een kamerlid verdient!

Een kamerlid, wat doet deze?

Je leest dat vergaderingen soms pas om 15:00 uur beginnen. maar een kamerlid begint eerder, namelijk de post lezen en mail beantwoorden. Daar komt bergen van binnen.

Dan heb je nog een fractievergadering, het vragenuurtje. dan kun je als kamerlid vragen stellen aan een minister of staatssecretaris. Die komen speciaal daarvoor naar de tweede kamer.

En dan om 15:00 uur begint de plenaire vergadering samen met de commissievergaderingen. Dit omdat niet elk kamerlid bij elke plenaire vergadering aanwezig moet zijn.

Wat verdient een kamerlid?

De basisvergoeding van een kamerlid wordt ook wel een schadeloosstelling genoemd. en dat was per 1 januari 2021 € 8431.26 bruto per maand. Daarbij komt nog 8% vakantiegeld en 8.3% eindejaarsuitkering. In totaal komt dat neer op 117 duizend euro per jaar.

Voorzitter tweede kamer

De voorzitter van de tweede kamer ontvangt bovenop de schadeloosstelling een toelage van 34% van de schadeloosstelling. Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering ontvangt de voorzitter ruim 152 duizend euro.

Fractievoorzitters

De fractievoorzitters ontvangen voor de duur van hun voorzitterschap een toelage van 1%van de schadeloosstelling bovenop hun schadeloosstelling. Plus 0.3% voor elk lisdat de fractie buiten de voorzitter telt. Het mag totaal niet meer dat 11.5% zijn.

Reiskosten

Voor woon-werk verkeer mag een kamerlid kiezen tussen een OVjaarkaart voor eersteklas reizen of KM vergoeding van 0.16 per KM

Verblijfkostenvergoeding

Tweede kamereleden ontvangen een verblijfkosten vergoeding die afhangt van de afstand woon-werk verkeer

Beroepskostenvergoeding

De beroepskosten die de Kamerleden per jaar ontvangen bedraagt €2865.40. Deze wordt jaarlijks vastgesteld

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.