Sparen of Beleggen, Wat is verstandig?

Sparen of beleggen

sparen of beleggen

Nederland is een spaarzaam volk men spaart voor vakanties of voor de oude dag of voor onvoorziene uitgaven Maar is sparen altijd wel zo verstandig want krijg je altijd wel voldoende rente op Je spaargeld of kan je dat niet beter

 zo wordt er vaak wel naar beleggen gekeken al heeft dat wel risico’s met zich mee. Maar aan de andere kant kan je geld snel wat meer waard worden. Wil jij weten hoe het zit? lees dan dit artikel.

Verschillende manieren om te sparen

Sparen is een goede manier om geld achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor onvoorziene kosten te kunnen betalen, is het handig om voor een specifiek doel te sparen. Hoe wordt de vakantie betaald,hoor je ook vaak
Je hebt twee manieren om te kunnen sparen

Voordelen van sparen

Het hebben van spaargeld heeft zo zijn voordelen. T.o.v. beleggen heeft het er  stuk minder risico en krijg je in bijna alle gevallen jei ingelegde geld terug. En met een beetje rente.

Het openen en beheren van een spaarrekening is bij een bank gratis. Sparen is dus gemakkelijk en goedkoop. En een spaarrekening is transparant. Je kunt ( bij een vrij onneembare spaarrekening) altijd je saldo inzien en opnemen. Tegenwoordig via een app op je telefoon!

Nadelen van sparen

geld weegschaal

Met sparen heb je weinig risico, maar ook weinig winst. De rente die je krijgt met sparen zijn tegenwoordig erg laag. Dus kan je begrijpen dat men een alternatief voor sparen zoekt als je wat opzij kan zetten!

4 gouden tips voor sparen

Tip 1: Inkomsten en uitgaven

Wanneer je wilt gaan sparen, dan is het handig om je uitgaven en inkomsten naast elkaar te zetten. Onder uitgaven versta je uiteraard dingen zoals: huur of hypotheek, boodschappen, telefoon- en internetabonnementen, licht, gas en wateren belastingen.

Bij inkomsten kun je denken aan huurtoeslag, loon, zorgtoeslag alimentatie (als je dat krijgt) etc. Kijk eens naar je uitgaven: zie je dat je van bepaalde abonnementen amper gebruik meer maakt? Dan kun je deze gaan opzeggen en dit geld op de spaarrekening zetten.

Ook kun je kijken naar wat je kunt besparen op andere dingen waar je geld aan uitgeeft. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker om te sparen!

Tel je inkomsten op, trek je uitgaven ervan af, en je ziet wat je kunt sparen!

Tip 2: Kleingeld

Ook met kleingeld kun je sparen. Als je boodschappen hebt gedaan en contant betaalt hebt, stop het kleingeld wat je over hebt in een potje. Breng het ieder half jaar naar de bank. Moet je eens zien wat het oplevert!

Tip 3: Boodschappen

Als je boodschappen doet, koop je soms van alles wat je niet gebruikt. Als je dat dan niet koopt, kun je dat geld sparen.

Maak dus een boodschappenlijstje, en koop alleen dat wat je nodig hebt!

Tip 4: Blijf je spaargeld verhogen

Probeer er tot slot voor te zorgen dat je spaargeld op blijft lopen. Zo zorg je ervoor dat de rente ook meer wordt. Kijk eens wat je allemaal nog in de schuur of boven op zolder hebt staan waar je geen gebruik meer van maakt.

Ook weet je vaak al hoeveel geld je overhoudt aan het einde van de maand. Dit bedrag kun je dan op het moment dat je salaris krijgt automatisch over laten boeken naar je spaarrekening. Tevens heb je misschien nog weleens een meevaller, zoals vakantiegeld of belastingteruggaves. Deze bedragen kun je natuurlijk ook op je spaarrekening zetten.

Beleggen: winstgevender dan sparen?

Je hebt het zelf waarschijnlijk wel gemerkt: de rente p de spaarrekeningen wordt almaar lager, en het lijkt erop dat dit binnenkort niet gaat veranderen.

Als je dus winst wilt gaan maken zul je moeten beleggen!

Voordelen van beleggen

Het voordeel van beleggen is dus dat je er in een redelijk korte periode snel geld mee kunt verdienen. Ook heb je dikwijls een hoger rendement in vergelijking met het sparen op de spaarrekening.

Een ander voordeel van beleggen, is dat je altijd je belegging weer kunt verkopen als je het niet helemaal vertrouwt of aan ziet komen dat je belegging minder waard zal gaan worden.

Nadelen van beleggen

dollars

beleggen bijvoorbeeld een risico met zich mee, wat sparen niet heeft. Echter is dit risico de reden waardoor je grof geld kunt verdienen.

Het is namelijk zo: hoe hoger het risico van de belegging, hoe meer geld je er meestal mee kunt verdienen.

Je kunt natuurlijk kijken naar historische rendementen, maar deze geven je uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Daarnaast is het zo dat wanneer je verlies hebt, het vaak wat langer duurt voordat je dit weer hebt “verdiend”. Maar als je geduld hebt, kun je wel gewoon ook weer winst behalen op het bedrag waarop je eerst verlies had.

Daarnaast kost beleggen meer tijd en moeite dan sparen. Je moet namelijk op zoek gaan naar de beste investeringen en kiezen voor een soort belegging. Daarna moet je jouw belegging en de koers in de gaten houden. Het is niet eenvoudig om geld te verdienen met beleggen!

5 gouden tips voor beleggen

Bereid je goed voor, en lees je goed in.

Tip 1: Vroeg beginnen met beleggen

Als je wilt beleggen, doe het dan nu! De meeste winst wordt namelijk behaald op de lange termijn! Kijk zelf naar het bedrag wat je in wilt zetten. Dit hoeft niet per se hoog te zijn; ook een laag bedrag kan op de lange termijn meer waard worden!

Tip 2: Onderzoek

Het is belangrijk dat je onderzoek gaat doen naar hetgeen waarin je gaat beleggen. Je kunt vaak de geschiedenis hiervan opzoeken op internet. Het is niet de bedoeling dat je in iets gaat investeren wat al niet lekker loopt.

Onderzoek bij beleggen is dus cruciaal. Dit kan wat tijd kosten, maar dan heb je ook wat.

Tip 3: Spreiden

Wanneer je dus net begint met beleggen en je nog niet helemaal weet hoe het werkt, dan is het slim om je beleggingen te spreiden.

Op deze manier ben je niet afhankelijk van één belegging. Je hoeft dan niet in paniek te raken als een van je beleggingen verlies heeft, want dan heb je er nog een aantal.

Het is dus altijd handig om verschillende beleggingen te doen.

Tip 4: Lange termijn

gouden "broodjes"

Denk altijd lange termijn, beleg lange termijn. Als je een tegenvaller hebt, heeft het de tijd nodig om weer goed te komen, en dat red je niet met korte termijn beleggen.

Als je op korte termijn belegt dan is er een kleine kans dat dit zal gebeuren.

Tip 5: Begrijp hetgeen waarin je belegt

Als je in iets wilt gaan beleggen, maar je snapt eigenlijk niet helemaal wat het is, dan kun je het beter laten.

Er zijn zoveel andere beleggingen die je wel begrijpt en waarmee je ook prima geld kunt verdienen. Je kunt, wanneer je begrijpt waarin je belegt, zo beter in de gaten houden hoe het gaat met je beleggingen.

Heb je nog vragen, of is iets onduidelijk? laat het weten in de reacties hieronder!

banner passief inkomen opbouwen

Auteur: Jeroen

Mijn naam is Jeroen Santing. Ik ben nu een paar jaar bezig met affiliate marketing, Ik heb inmiddels meerdere sites, en ook geld verdiend op het internet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.